Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Συμπεράσματα για την αντιμετώπιση του Βαρρόα

 • Επέμβαση γίνεται «όταν πρέπει», όταν δηλαδή δεν υπάρχει γόνος ή ελάχιστος. Τα Βαρρόα καταμετρούνται με πολλούς τρόπους.
ένας τρόπος είναι με το πασπάλισμα άχνης ζάχαρης.
- Τινάζουμε τον πληθυσμό του ακριανού  πλαίσιου σε μια επιφάνεια και παίρνουμε με ένα μικρό ποτήρι νερού (χωράει περίπου 500) τις μέλισσες τις οποίες τις βάζουμε σε ένα πλαστικό βάζο που στον πάτο του έχει σήτα.
- Ρίχνουμε μέσα σε αυτό περίπου 35 gr ζάχαρης άχνης.
- Σκεπάζουμε το βάζο από πάνω και κάτω και ανακινούμε έντονα το περιεχόμενο (μέλισσες και ζάχαρη), μέχρι όλες οι μέλισσες να πάρουν πάνω τους την ζάχαρη.
- Ανοίγουμε το καπάκι με την σήτα και αφήνουμε να πέσει η ζάχαρη σε ένα άσπρο χαρτί. Μαζί με την ζάχαρη θα πέσουν από την σήτα και Βαρρόα.
- Τις "αλευρωμένες" μέλισσες τις επιστρέφουμε στην κυψέλη τους.
- Μετράμε τα Βαρρόα που έχουν πέσει πάνω στο χαρτί.

Γενικά  δεν πρέπει να έχουμε πληθυσμό Βαρρόα πάνω από 3% του πληθυσμού των Μελισσών.
Αν επομένως μετρήσουμε πάνω από 15 Βαρρόα στο δείγμα των 500 Μελισσών που εξετάζουμε, τότε λέμε ότι η προσβολή από Βαρρόα είναι μεγάλη και χρειάζεται επέμβαση.
Αν όλο το μελίσσι έχει 10.000 Μέλισσες, τότε  τα Βαρρόα μέσα σε αυτήν είναι 300 ενήλικα.
Αν υπολογιστεί ότι κάθε ενήλικο γεννά 2-4 απογόνους σε κάθε γενιά, δηλαδή κάθε γενιά είναι 3 με 4 φορές περισσότερα από την προηγούμενη, τότε σε λίγες μέρες τα Βαρρόα από 300 που είναι τώρα, θα γίνουν 900-1200.

Η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη σε λίγο καιρό. Θα αρχίσουν να εμφανίζονται Μέλισσες με παραμορφωμένα φτερά (ιός), Μέλισσες με τον ιό της παράλυσης, ίσως σηψιγονίες και νοζεμίαση.
 • Η επέμβαση καλό είναι να γίνεται τον Χειμώνα, οπότε ο γόνος είναι ελάχιστος έως μηδενικός.
 • Καμία θεραπεία 2 μήνες πριν τον τρύγο.
 • Χρησιμοποιούνται μόνο ήπια μέσα ( γαλακτικό οξύ, οξαλικό οξύ).
 • Το γαλακτικό οξύ χρησιμοποιείται αραιωμένο στο νερό σε συγκέντρωση 15% (150 ml γαλακτικού οξέος σε ένα λίτρο νερό). Με αυτό το διάλυμμα ψεκάζουμε τις μέλισσες σε κάθε πλαίσιο. Θα χρειαστεί να κάνουμε περισσότερες επεμβάσεις ώστε η αποτελεσματικότητα να φθάσει  σε ποσοστά κοντά στο 90%. Συνολικά θα κάνουμε 6-7 επεμβάσεις κάθε τρίτη ημέρα. Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι < 25οC, το γαλακτικό οξύ δρα αποτελεσματικά χωρίς παρενέργειες στις μέλισσες, στον γόνο, στην βασίλισσα ή στα προϊόντα τους. Το καλοκαίρι όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ε'ιναι > 35οC δεν χρησιμοποιείται το γαλακτικό γιατί έχει βρεθεί ότι αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε αντικατάσταση της βασίλισσας.
 • Η αποτελεσματικότητα και των δύο αυτών οξέων είναι εξίσου καλή.
 • Το οξαλικό οξύ εφαρμόζεται όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι τέτοια που δεν αναγκάζει το Μελίσσι να έχει κάνει Μελισόσφαιρα. Κατά συνέπεια θερμοκρασίες γύρω στους 10οC. Θέλουμε το ΟΟ να πέσει πάνω σε όσο το δυνατόν περισσότερες Μέλισσες.
 • Σε κάθε κενό μεταξύ των πλαισίων, που "πατιούνται" από μέλισσες,  ενσταλλάζονται 5 ml  θεραπευτικού σιροπιού. 
 • Κατά την κ. Χατζήνα, για την περίπτωση που δεν υπάρχει γόνος, η σωστή ποσότητα είναι 80 γρ. δι-ένυδρου Οξαλικού Οξέος σε σιρόπι 1:1 (1 κιλό ζάχαρη, 1 λίτρο νερό). Ο λίγος γόνος που πιθανόν να υπάρχει θα πρέπει να αποκαλυφθεί την προηγούμενη ημέρα της εφαρμογής, ώστε οι μέλισσες να προλάβουν να καθαρίσουν τα κελιά.
 • Αν χρειαστεί να γίνει επείγουσα θεραπεία σε περίοδο που υπάρχει γόνος, τότε 60 γρ. ΟΟ σε σιρόπι (1 λίτρο νερού, 0,5 Kg ζάχαρη). Ο γόνος δεν υφίσταται καμίας επέμβασης από εμάς αλλά ούτε η θεραπεία μπορεί να του κάνει κάτι.
 • Πριν την οποιαδήποτε θεραπεία, να γίνεται δοκιμαστικό σε ένα μελίσσι και αν όλα πάνε καλά, να γίνεται και στα υπόλοιπα.  
Από τα πιο πάνω φαίνεται καθαρά ότι η μεγάλη επιτυχία της θςραπείας εξαρτάται πολύ από το αν το Μελίσσι είναι γονιασμένο ή ξεγόνιαστο.
Ακολουθούμε τακτικές ή εποχές που το Μελίσσι ξεγονιάζει και κάνουμε θεραπεία.
Αν υποθέσουμε ότι έχουμε Μελίσσι γονιασμένο και πρέπει οπωσδήποτε να του κάνουμε θεραπεία, θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε μια τακτική μεταφοράς όλου του γόνου (κλειστού και ανοικτού) σε άλλη (ορφανή) κυψέλη.
Να κάνουμε θεραπεία στο μητρικό Μελίσσι και αφού περιμένουμε να γεννηθεί όλος ο γόνος στο ορφανό να του κάνουμε και αυτουνού μια θεραπεία.
Στο τέλος τα συνενώνουμε και προχωράμε με ένα σίγουρα καθαρό Μελίσσι.

Αντιμετώπιση Βαρρόα με Ο.Ο. και Γλυκερίνη

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου