Κυριακή, 1 Απριλίου 2012

Διεγερτική τροφοδοσία

Πότε γίνεται η διεγερτική τροφοδοσία;
Όταν χρειάζεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο (από το φυσιολογικό της εποχής) η ωοτοκία της βασίλισσας. Δεν επιδιώκεται αυτή η τροφοδοσία να αποθηκευτεί από τις μέλισσες, αλλά να καταναλωθεί άμεσα. Άρα δεν δίνονται υπερβολικές ποσότητες τροφής. Μια καλή ποσότητα για 10άρι μελίσσι είναι τα 150-250gr σιροπιού με αναλογία νερού και ζάχαρης 2:1

Γιατί να αυξηθεί τεχνητά η ωοτοκία;
Αν ξεκινήσει η ανθοφορία και αυτή διακοπεί πρόσκαιρα λόγω καιρού, η βασίλισσα θα περιορίσει την ωοτοκία. Δίνοντας τροφοδοσία και όντας βέβαιοι ότι μετά από λίγες μέρες θα αρχίσει και πάλι η ανθοφορία, κρατιέται ο ρυθμός που η βασίλισσα γεννά σε μια σταθερή κατάσταση, αφού ξεγελιέται στην ουσία το σμήνος, δίνοντας του την ψευδαίσθηση ότι η ανθοφορία δεν διακόπηκε ποτέ.

Ένας άλλος λόγος είναι, όταν θέλουμε να μπούμε στην επερχόμενη ανθοφορία με μεγάλους πληθυσμούς. Κατά συνέπεια είναι επιθυμητό να αυξηθεί ο ρυθμός της γέννας, ώστε με την έναρξη της νεκταροέκκρισης να υπάρχει αυτός ο μεγάλος πληθυσμός μελισσών.
Σε αυτή την περίπτωση η διεγερτική τροφοδοσία γίνεται επί 1 μήνα. Ο γόνος που γεννιέται σε αυτόν τον μήνα της διέγερσης, θα γεννηθεί σε περίπου 20 μέρες και θα είναι έτοιμος σε 1 μήνα να συλλέξει νέκταρ.
Τον επόμενο μήνα σταματά η τροφοδοσία και αμέσως μετά πάμε στην Νομή που αναμένεται.

Ένας τρίτος λόγος είναι όταν το Φθινόπωρο είναι επιθυμητό να αυξηθεί ο πληθυσμός του σμήνους, ώστε αυτό να μπει στην διαχείμαση με όσο γίνεται νεαρότερο και πολύ πληθυσμό.
Τέλος σε οποιαδήποτε επέμβαση γίνεται στα σμήνη, όπως παραφυάδες, βασιλοτροφία, θεραπεία.

Για πόσο διάστημα συνεχίζεται η διεγερτική τροφοδοσία;
Αυτή η παραπλάνηση των μελισσών, δεν μπορεί να συνεχιστεί πέραν των 10 ημερών.
Για όσο διάστημα υπάρχει η διεγερτική τροφοδοσία, θα πρέπει στην κυψέλη να εισέρχεται και η ανάλογη γύρη, ώστε ναι μεν η βασίλισσα να γεννάει, αλλά και οι μέλισσες να μπορέσουν να θρέψουν τον γόνο. Έλλειψη γύρης σημαίνει ότι ο γόνος θα εγκαταλειφθεί με αντίθετα και επικίνδυνα για την υγεία τους προσδοκόμενα αποτελέσματα. Εναλλακτικά σε εποχή που υπάρχει έλλειψη φρέσκιας γύρης, τροδοτείται η κυψέλη και με γυρεόπιτα.

Κίνδυνοι από την διεγερτική τροφοδοσία
Υπάρχει ο κίνδυνος, οι μέλισσες να εκλάβουν την ενέργεια της διεγερτικής τροφοδοσίας, σαν δείγμα ότι και έξω υπάρχει κάτι ανάλογο. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, τότε αυτές όταν θα επιχειρήσουν να βγουν για συλλογή, είναι πολύ πιθανό να παγώσουν και να μη μπορέσουν να γυρίσουν πίσω. Γι' αυτό χρειάζονται όχι υπερβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου