Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Λίγα λόγια ... και καλά

Τα προϊόντα που παράγονται από μια κυψέλη είναι συγκεκριμένα και η προσπάθεια μας είναι να τα παρουσιάσουμε με λίγα λόγια.
Το Μέλι
Κατ' αρχάς αυτό είναι κάτι που μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί σαν ένα Βιολογικό προϊόν.
Τι πιο φυσικό και Βιολογικό από το μέλι που παρασκευάζεται από τον οργανισμό της μέλισσας και φτάνει στον ουρανίσκο μας χωρίς καμία επεξεργασία;
Το Mέλι βρίσκεται στο μελίσσι στην θερμοκρασία 35οC και διατηρεί άριστα τα θρεπτικά του συστατικά.
Είναι μια φυσική τροφή που δεν χρειάζεται καμία μα καμία επεξεργασία. Τρώγεται έτσι όπως το παίρνουμε από τις κηρύθρες και συντηρείται ακόμα και χιλιάδες χρόνια. Έχουν βρεθεί μέλια σε αρχαία ναυάγια, τα οποία τρώγονται άνετα και σήμερα.
Το Μέλι αποτελείται από περίπου 180 στοιχεία. Όλα αυτά τα στοιχεία συνδυαζόμενα μεταξύ τους δημιουργούν μια βόμβα  διατροφής με μοναδικές ιδιότητες. Μια βόμβα που δίνει ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό.
Σε σύγκριση με την άλλη μορφή ενέργειας που είναι η ζάχαρη, η μεν ζάχαρη αποτελείται αποκλειστικά από σουκρόζη. Στο δε Μέλι η σουκρόζη περιέχεται σε ένα ποσοστό περίπου 5%.
Η συχνή πρόσληψη ζάχαρης από τον άνθρωπο οδηγεί τον οργανισμό του σε κάποιες παθήσεις, όπως για παράδειγμα είναι ο διαβήτης.
Αντίθετα, η πρόσληψη Μελιού δεν έχει κατηγορηθεί για καμία βλαβερή επίπτωση στον οργανισμό. Αντίθετα οι επιστήμονες αποδίδουν στο Μέλι ιδιότητες που βοηθούν τα διαφορετικά όργανα του οργανισμού, ώστε αυτός να αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα υγείας.
Ένας γιατρός θα μπορούσε να πιστοποιήσει αυτήν την αλήθεια και να αναφέρει μια σειρά από παθήσεις στις οποίες αυτό βοηθά.

Τα σάκχαρα που έχει το Μέλι είναι "απλά" και γι΄αυτό αποτελούν μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο.
Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να προξενήσει το Μέλι, αναφέρεται στην πρόσληψη του από παιδιά έως 1 έτους, αν πρώτα δεν μας δώσει την έγκριση του ο παιδίατρος.

Τι Μέλια παράγονται στην Ελλάδα;
Μπορούμε πολύ χοντρικά να χωρίσουμε το Μέλι σε δύο βασικές κατηγορίες.
α) ανθόμελο (από το νέκταρ των ανθέων)
β) δασόμελο (από εκκρίσεις εντόμων που παρεπηδημούν πάνω στα δασικά δέντρα)

Ποιά είναι τα βασικά ανθόμελα;
α) ερείκης
β) βαμβακιού
γ) πορτοκαλιάς
δ) θυμαριού
ε) καστανιάς
ζ) ακακίας

Ποιά είναι τα δασόμελα;
α) ελάτης
β) πεύκου
γ) βελανιδιάς

Ποσοστά παραγωγής Μελιού στην Ελλάδα:

Πεύκο 55% - Έλατο 5% - Θυμάρι 15% - Άνθη 20%
Το πευκόμελο και ελατόμελο θεωρούνται μεγάλης διατροφικής αξίας αλλά υστερούν σε άρωμα και γεύση.
Το θυμαρόμελο και ανθόμελο θεωρούνται χαμηλότερης διατροφικής αξίας, αλλά υπερτερούν σε άρωμα και γεύση.

Χημική ανάλυση του Μελιού:
Όσον αφορά την υγρασία, η νομοθεσία ορίζει ότι αυτή επιτρέπεται νa είναι μέχρι 19%. Σε περίπτωση που η υγρασία είναι υψηλότερη, τότε αυτό δεν διατίθεται προς κατανάλωση.

Όσον αφορά τα Σάκχαρα, το 85% αυτών είναι Μονοσακχαρίτες (γλυκόζη-φρουκτόζη) και το 15% αυτών Πολυσακχαρίτες.

Όσον αφορά τις Αζωτούχες ουσίες και τα αμινοξέα, αυτές προέρχονται από τους κόκκους γύρης που βρίσκονται διαλυμένες μέσα στο μέλι.

Όσον αφορά τα Μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αυτά είναι που δίνουν την μεγάλη διατροφική αξία στο μέλι και ειδικά, αν το μέλι προέρχεται από πευκόμελο ή ελατόμελο στα οποία περιέχεται μεγάλος αριθμός αυτών των στοιχείων.

Όσον αφορά τα Ένζυμα, αυτά προστίθενται στο μέλι από την ίδια την μέλισσα.


Ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των μελιών:
"Θυμαρίσιο"
αρωματικό / ανοικτόχρωμο / κρυσταλλώνει σε 6-18 μήνες από τον τρύγο του

"Ηλίανθου"
ανοικτόχρωμο / κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες από τον τρύγο του

"Καστανιάς"
έντονο και χαρακτηριστικό άρωμα / λίγο πικρό / ανοικτόχρωμο / κρυσταλλώνει σε 1-2 χρόνια από τον τρύγο του

"Πευκόμελο"
έχει λίγες θερμίδες / δεν θεωρείται και τόσο γλυκό στην γεύση / κρυσταλλώνει δύσκολα

"Ελάτης"
με τις λιγότερες θερμίδες / δεν κρυσταλλώνει

"Πορτοκαλιάς"
αρωματικό / ανοικτόχρωμο / κρυσταλλώνει σε 1-3 μήνες από τον τρύγο του

"Ερείκης"
θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας / το προτιμούν απαιτητικοί καταναλωτές για την ιδιαίτερη γεύση του / κρυσταλλώνει σε 1-3 μήνες από τον τρύγο του

"Βαμβακίσιο"
ανοικτόχρωμο / κρυσταλλώνει σε 1-3 μήνες από τον τρύγο του

Εκτός από τα πιο πάνω, το Μέλι που συλλέγεται γενικά από διαφορετικά λουλούδια και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν αποκλειστικά με μια από τις πιο πάνω κατηγορίες, χαρακτηρίζεται σαν "Ανθόμελο". Σε αυτό δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον χρόνο κρυστάλλωσης και μπορεί να είναι είτε ανοικτόχρωμο είτε σκουρόχρωμο, πράγμα που εξαρτάται από τις ουσίες που παρέχουν τα διαφορετικά άνθη.

Για να προστατεύεται ο καταναλωτής, θα πρέπει πάνω στο Μέλι να αναγράφονται κάποια στοιχεία, όπως:
Υποχρεωτικά αναγράφονται
 • Η ένδειξη "Ελληνικό Μέλι" χαρακτηρίζει το αμιγώς Ελληνικό Μέλι. Αν η ετικέτα αναγράφει "Μέλι ΕΕ" σημαίνει ότι αυτό δεν είναι Ελληνικό, αλλά από κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν αναφέρει "Μίγμα Μελιών ΕΕ" τότε προέρχεται από 2 ή περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά όχι από την Ελλάδα. Πάντως αν θέλετε να αγοράσετε "Μέλι", η ετικέτα πρέπει να αναγράφει οπωσδήποτε την λέξη αυτή και όχι κάποια άλλη παραπλήσια της.
 • η ονομασία του παραγωγού ή του συσκευαστή του Μελιού.
 • διεύθυνση και τηλέφωνο του Παραγωγού.
 • Ονομασία μελιού. π.χ. Μέλι Ανθέων, Μέλι Ανθέων-Κωνοφόρων, Μέλι Ελάτης, Μέλι Θυμαρίσιο(*), Μέλι ανθέων με κηρήθρα, Μέλι Πορτοκαλιάς (**), Μέλι Πολύκομπου (***).
 • Η χώρα προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή του. π.χ. Μέλι Ελληνικό, Μέλι Κρήτης, Μέλι Αγράφων
 • Η ένδειξη βάρους (μπορεί να μπεί στην ταινία ασφαλείας). 
 • Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Το μέλι που δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία, διατηρεί την διαστάση και το HMF για τουλάχιστον 2 χρόνια. (μπορεί να μπεί στην ταινία ασφαλείας)
 Προαιρετικά αναγράφονται:
 • Τρόπος συντήρησης και αποθήκευσης μέχρι το τέλος της κατανάλωσης
 • Αν το συγκεριμένο μέλι θα κρυσταλλώσει.
Τι δεν πρέπει να αναγράφεται
 Χαρακτηρισμοί όπως "Φυσικό", "αγνό", "παραδοσιακό" κ.τ.λ.

(*) Για το θυμαρίσιο πρέπει να έχει τουλάχιστον 18% γυρεόκοκους θυμαριού.
(**) το μέλι πορτοκαλιάς δεν πρέπει να το χαρακτηρίσουμε σαν Μέλι Ανθέων, διότι έχει χαμηλή διαστάση, όπως και το μέλι κουμαριάς.
(***) Το μέλι πολύκομπου αν και είναι ανθόμελο έχει αγωγιμότητα σαν αυτό του μελιτώματος, οπότε καλύτερα να αναγράφεται σαν πολύκομπου παρά σαν ανθόμελο. 

Το Μέλι πρέπει να κρυσταλλώνει;
Η Κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Δεν έχει σχέση με την ποιότητα του μελιού, ούτε με την διατροφική του αξία. Βλέπε χρονικά περιθώρια κρυστάλλωσης πιο πάνω.

"Το Κρυσταλλωμένο Μέλι δεν είναι ούτε νοθευμένο ούτε αλλοιωμένο."

Αν κάποιος ασυνείδητος έχει νοθεύσει το Μέλι, να ξέρετε ότι αυτή η νοθεία ευτυχώς μπορεί να ανιχνευθεί πάρα πολύ εύκολα σε ένα Εργαστήριο.
Στο Εργαστήριο επίσης γίνονται εύκολα αντιληπτές οι τιμές του ενζύμου "διαστάση" και της HMF.
Οι κανονισμοί επιτάσσουν, ότι η μεν διαστάση πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 8 μονάδες το δε HMF ταυτόχρονα να είναι μικρότερο από 40mgr/1Kgr μελιού.

Μπορούμε να εμπιστευόμαστε το Ελληνικό Μέλι;
Επειδή στην Ελλάδα οι περισσότεροι Μελισσοκόμοι είναι παραδοσιακοί και μικροί παραγωγοί (άρα έχουν μηδενική εμπλοκή της τεχνολογίας) και επειδή το Μέλι καταναλώνεται πολύ γρήγορα και επειδή υπάρχει συνήθως προσωπική σχέση του καταναλωτή με τον παραγωγό, το Μέλι που παράγεται από αυτόν μπορούμε να το εμπιστευτούμε.

Από την άλλη μεριά, η  Χλωρίδα της Ελλάδας είναι από τις πιο πλούσιες, οπότε το Ελληνικό Μέλι είναι ονομαστό για την ποιότητα του σε όλο τον κόσμο.


Αφήσαμε για το τέλος μερικές λεπτομέρειες γι' αυτούς που το ψάχνουν περισσότερο.
Ταυτοποίηση αμιγούς Μελιού
Αν θέλουμε να ονοματίσουμε, ότι το μέλι προέρχεται από αυτό ή το άλλο είδος λουλουδιού ή θάμνου ή δέντρου, τότε πρέπει να κάνουμε ταυτοποίηση σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο μέλι ανιχνεύεις το ποσοστό των γυρεόκοκκων (Γυρεοσκοπική εξέταση στο εργαστήριο) που υπάρχουν και εξάγεις το συμπέρασμα, για το είδος του φυτού από το οποίο προέρχεται το μέλι.
Έτσι έχουμε:
η Καστανιά περιέχει ποσοστό γυρεόκοκκων >87%.
το Βαμβάκι >3%
ο Ηλίανθος >20%
η Πορτοκαλιά >3%
το Ρείκι >45%
το Θυμάρι >18%

το πεύκο και το έλατο ανιχνεύονται με άλλη μέθοδο, διότι αυτά δεν έχουν γύρη.

Ένας άλλος έλεγχος που γίνεται με όργανο από τον ίδιο τον μελισσοκόμο, είναι η "Εξέταση αγωγιμότητας".
Η Υπουργική Απόφαση 127/2004, ορίζει ότι:
τα μέλια από πεύκο και έλατο έχουν αγωγιμότητα >=0,9
τα λουλούδια γενικά <0,9
το Θυμάρι <=0,6
η Καστανιά 1,1


3 σχόλια:

 1. Πόσο άσχετος ή υπηρέτης απαράδεκτων σκοπιμοτήτων πρέπει να είναι κανείς για να υποβαθμίζει τόσο κομπλεξικά το θυμαρόμελο!!! Το ασυναγώνιστα ανώτατο από άποψη γεύσης, αρώματος, αιθερίων ελαίων, αντικαρκινικών ουσιών κλπ κλπ ελληνικό μέλι!!!....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πού ακριβώς είδες ότι σε αυτή την σελίδα κατηγορείται το Θυμαρόμελο;

   Διαγραφή
 2. Τα πιο θεραπευτικά είδη μελιού
  Το θυμαρίσιο
  Ο Γάλλος καθηγητής Μπερνάρ Ντεκότ, μετά τον έλεγχο εκατοντάδων ειδών μελιού από ολόκληρο τον κόσμο, ανέδειξε πρώτο και με διαφορά το θυμαρίσιο μέλι, το οποίο περιέχει θυμόλη, μια φαινόλη με αναγνωρισμένες αντισηπτικές ιδιότητες. Οι έρευνές του έδειξαν ότι εξασφαλίζει την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων δύο φορές πιο γρήγορα απ΄ ό,τι η ειδική γάζα.
  Το μέλι μανούκα
  Το μέλι μανούκα προέρχεται από τα δέντρα Leptospermum scoparium της Νέας Ζηλανδίας και είναι έως και 100 φορές πλουσιότερο από τα υπόλοιπα είδη μελιού σε μεθυλγλυοξάλη, μια ουσία που δρα δραστικά κατά του πονόλαιμου, της γαστρεντερίτιδας, της τερηδόνας, των μυκητιάσεων αλλά και των εντερόκοκκων και σταφυλόκοκκων.
  Αυτά για όσους πασχίζουν για ευνόητους ιδιοτελείς λόγους να υποβαθμίζουν το θυμαρόμελο αποκρύπτοντας τέτοια ακράδαντα πραγματικά επιστημονικά στοιχεία ξένων ερευνητών , στηριζόμενοι και σε ..."τίτλους"!!! Κατά την "λογική" τους λοιπόν, και για όλες τους (δεκάδες, ας ψάξει κανείς στο διαδίκτυο) θεραπευτικές καταπραϋντικές κλπ χρήσεις που έχει το θυμάρι ως αφέψημα, βάμμα κλπ, θα πρέπει να γίνει υποκατάσταση των πολύτιμων συστατικών του θυμαριού από τα νεροζούμια βοτάνων ή ...από απεκκρίσεις εντόμων-μελιτώματα με γελοία πρόφαση πως αυτά έχουν περισσότερο (όσο και οι φακές το πολύ ως ημερήσια πρόσληψη...) σίδηρο ή άλλα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν άφθονα στις περισσότερες τροφές και φρούτα!!! Η θυμόλη και οι άλλες πραγματικά πολύτιμες και δυσεύρετες ουσίες που ανιχνεύουν εκστασιαζόμενοι σοβαροί ερευνητές (βλ και παλιότερη ενημέρωση στο θυμάρι και στο θυμαρόμελο ενώ δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέλι, σε καμιά σχεδόν τροφή ή φρούτο, αποσιωπώνται απαράδεκτα και θεωρούνται ...άνευ σημασίας μπροστά σε ιχνοστοιχεία (και μόνο!) άλλων μελιών, τα οποία δεν μπαίνουν οι προπαγανδιστές τους σε κόπο φυσικά να μας πουν αν είναι περισσότερα ως πρόσληψη σε μια κουταλιά σούπας μελιτώματος (τόση το πολύ τρώει συνήθως ένας καταναλωτής μελιού) από όσα σε μια μερίδα κρέας ή φακές ή πεντέξι σύκα, σταφύλια, μια χούφτα ξηρούς καρπούς κλπ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή