Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Ξεκίνημα Φθινοπωρινού Ρεικιού

2 Δεκεμβρίου 2016 και μεσημεριάτικη επιθεώρηση (πολύ κρύο αυτές τις μέρες) στα Μελισσάκια της Πάρνηθας.

Ο γόνος είναι υπό εξαφάνιση, ελάχιστος μέχρι μηδενικός καλύτερα να πούμε.
Άντε να βρεις και το πολύ ένα πλαίσιο με γύρες μέσα, ενώ οι τροφές αντίθετα είναι πολύ ικανοποιητικές από το μέλι που τους αφήσαμε από το Πεύκο.
[Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι Μέλια από Μελίτωμα δεν πρέπει να αφήνεις μέσα στην κυψέλη για ξεχειμώνιασμα, διότι δημιουργείται η ανάγκη στις Μέλισσες να αφοδεύουν συχνότερα και εφ' όσον μιλάμε για Χειμώνα που αυτές κλείνονται μέσα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με την αφόδευση μέσα στην κυψέλη.
Μέχρι ενός σημείου αυτό είναι ισχυρό επιχείρημα, αλλά από την άλλη εδώ στην Αττική ο Χειμώνας δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει τις μέλισσες μέσα για περισσότερο από 1-2-3 συνεχόμενες μέρες. Άρα κάποια στιγμή και ίσως και πολύ συχνά δίνεται η ευκαιρία αυτές να βγουν έξω και να αφοδεύσουν. Με αυτό το σκεπτικό τους άφησα Πευκίσιο Μέλι].

Βρέθηκαν και μερικές μελισσούλες παγωμένες μέσα σε απομονωμένα κελιά στην μια γωνιά ενός  πλαισίου (πολύ μακρυά από εκεί που σχηματίζεται η μελισσόσφαιρα).

Αφαιρέθηκαν μερικά πλαίσια που δεν τα πάταγαν.

Αποφασίσαμε να βάλουμε στα σμήνη από την μια μεριά (κολλητά των γόνων) γύρη και από την άλλη (πάλι κολλητά) Μέλι.
Όταν θα είναι σε Μελισσόσφαιρα, τουλάχιστον από την μια μεριά του γόνου τους, να απέχουν πολύ λίγο από την τροφή τους.

Σήμερα βρήκαμε και πολές σουσούρες να ξεκινάνε την ανθοφορία τους.Το κρύο ήταν πολύ δυνατό οπότε δεν μπορέσαμε να διαπιστώσουμε με μεγάλη σιγουριά, αν οι Μέλισσες πατάγανε το ρείκι. Ελπίζουμε σε μια καλύτερη από θερμοκρασίες μέρα να το δούμε και αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου